AMAÇ, MİSYON VE VİZYON
Bölümümüz, alanında temel eğitim almış, analitik düşünebilen sanatın geçmişini kavrayabilen, günümüz mimarlık ve sanat olaylarıyla sentez yapabilen uzmanlar yetiştirmeyi ve onları lisansüstü eğitime hazırlamayı amaçlamaktadır. Başta Anadolu olmak üzere, geniş bir kültür çerçevesi içerisinde, Sanat Tarihi eğitimi sunarak, öğrencileri kültürlü, eğitim ve öğretim alanında bilgi aktarabilecek donanıma sahip, kültür varlıklarını korumayı ilke edinmiş bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrencilerin sosyal yönlerini, iletişim ve yaratıcılık potansiyelinin geliştirilerek, grup içerisinde uyumlu çalışabilecek, takım ruhu kazanmış bireyler olmalarını sağlamak öncelikli hedefleri arasındadır. Ayrıca sanat tarihi eğitimini geniş bir kültür çerçevesi içinde yürüterek öğrenciye etkin bir sanat görüşü kazandırmak ve ülkemizde çok gerekli olan sanat tarihi eğitimini yetkin bir şekilde uygulayabilecek, sanat eserini koruma ve değerlendirmede yararlı olabilecek araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sanat tarihi eğitimini eski çağlardan başlayarak, Anadolu, Asya, Afrika, Avrupa, Akdeniz ve çevresindeki uygarlıkların ürünü olan sanat yapıtlarının üslup özelliklerini bir tarih silsilesi içinde, çağdaş teknolojileri kullanarak öğrencilerine sunmayı amaçlamaktadır. Neolitik çağdan günümüze kadar kesintisiz olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapan Afyonkarahisar ve Anadolu’nun diğer kentlerinde bilimsel kazılar, projeler ve araştırmalar yaparak, yayınlar yayınlayıp ülkemizin tarihî, kültürel ve sanatsal zenginliklerin tanıtılması hedeflemektedir. Bu doğrultuda kültür varlıklarımızın gelecek nesillere sağlam bir şekilde ulaştırılmasına katkıda bulunmak da amaçlanmaktadır.
Bölümümüz,
- Bilimsel etik,
- Bilgi paylaşımı,
- Kazı ve diğer araştırmaları geliştirmek ve araştırıcı yetiştirmek,
- Disiplinler arası, ulusal ve uluslararası işbirliğini geliştirmek,
- Kültür varlıklarını koruma bilincini yaymak,
- Restorasyon projeleri, bilimsel ve popüler etkinliklerle turizme destek vermek
- Çağdaş teknolojileri kullanmak
gibi konulardaki misyon ve vizyonunu her zaman ön planda tutarak, eğitim vermeyi hedeflemektedir.
Bölümümüzün lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlarımıza “Sanat Tarihçisi” unvanı verilmektedir. Öğrencilerimiz, sanat tarihinin önemli bir çalışma malzemesi olduğu her alanda meslek edinme avantajına sahip olacaktır. Mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müzelerde ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarında, Vakıflar Bölge Müdürlüklerinde, Belediyelerin ve Özel İdarelerin bünyesindeki Koruma uygulama ve Denetim Bürolarında (KUDEB) uzman olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta öğretimde Sanat Tarihi öğretmeni olabilmektedirler. Diğer kamu kurumlarının yanı sıra turizm sektöründe ve restorasyon firmalarında da çalışabilmektedirler.
Programdan mezun olacakların nerelerde istihdam edilebilecekleri ve piyasanın bu mezunlara olan talebi hakkında bilgi:
Sanat Tarihi Bölümü mezunları alanlarının eğitimi ve öğretimi ile ilgili olarak hem özel sektörde hem de kamu kurum ve kuruluşlarında araştırmacı ve uzman eleman olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra; Araştırmacı ve akademisyen olarak üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Orta Öğretimde Sanat Tarihi öğretmeni olarak çalışabilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Müzelerde ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarında, Vakıflar Bölge Müdürlükleri’nde, Belediyelerin ve Özel İdarelerin bünyesindeki Koruma uygulama ve Denetim Bürolarında (KUDEB), Bunların dışında mezunlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kazılarda, turizm sektöründe ve restorasyon firmalarında görev alabilirler.